Mitolojide "BTHYNİAN OLYMPOS", "OLYMPOS MYSİEN", "KEŞİŞ DAGI" olarak bilinen ULUDAĞ.


     Dünyada hiçbir dağ bu kadar fazla özelliği bir arada bulunduramaz...

     Anadolu da ki Olympos dağlarının en görkemlisi, yaz ve kış insanları kucaklayan bir doğa sığınağı. Bitkisel zenginlik bakımından ender yerlerden biridir. Mart ayında alt kademelerde başlayan uyanma, yaz boyunca zirvede devam etmektedir. Bu özellik Mart – Ağustos ayları arasında ULUDAĞ' ı çiçek cennetine dönüştürmektedir. Özellikle orman kuşağının üzerinde yer alan ve pek çok kişi tarafından kıraç olarak bilinen dağda, çok zengin ve bu bölgeye özgü nadir bitki türleri yayılış göstermektedir.

Türkiye' nin en bol ve lezzetli su kaynakları ULUDAĞ' da bulunmaktadır.
 
  • 350 m.' den itibaren defne, zeytin, katran ardıçı, fındık, laden, funda, kızılçam, maki ve çalılık alanlar,
  • 350 - 700 m. arası kestane, akçakesme, erguvan, kocayemiş, dağ çileği, zeytin, katırtırnağı, Girit ladeni, mazı meşesi, gürgen, kızılcık, alıç, geyikdikeni, sırımbağı, yabani defne, karaağaç, kayın, titrek kavak, karaçam,
  • 700 - 1000 m. arası kestane, kayın, sapsız meşe, kestane, titrek kavak, karaçam,yabani kızılcık, alıç, geyikdikeni, muşmula,
  • 1000 - 1050 m.' den 1500 m. ye kadar itibaren kayın ormanları,
  • 1500 - 2100 m. arası Uludağ göknarı, bodur ardıç, yaban mersini, ayı üzümü, yabani gül, geyik dikeni, çoban üzümü, söğüt, karaçam, kayın, gürgen, titrek kavak, sırımbağı, yoğurt otu, kekik , bit otu, misk soğanı, hindiba, bahar yıldızı, çok çiçekli gelincik, yabani elma.
  • Karaçam ormanları arasında sarıçam 2100 m. den sonra bodur ardıçlar 2300 m. kadar otsu türler ile temsil edilen Alpin bitkiler hakimdir.
               791 adet rengarenk çiçek (bunlardan 28 tanesi sadece Uludağ' da yetişir. Örneğin Uludağ çöveni, civan perçemi, mübarek dikeni, sarı çiçekli peygamber çiçeği, solmaz çiçek (ölümsüz çiçek), geyik dikeni, Uludağ çiğdemi, çok çiçekli gelincik...)

     Dağın iklimi alt kademelerden zirveye doğru kademeli değişimler göstermektedir. Alt kademelerdeki Akdeniz iklim tipi, zirveye doğru nemli mikro termik iklim tipine dönüşürken, kışları yüksek rakımlarda buzlu iklim görülür. Doğu Akdeniz iklim grubunun birinci familyasında yer almaktadır. Kar yağışlı günler yıllık 66.7 gün, kar ile örtülü günler yıllık 179.2 gün yaşanır.
     Seyir alanları ;
     Evliya Çelebinin söylediğine göre Bursalılar BAKACAK MEVKİİ' nden ayın çıkıp çıkmadığına bakar ve oruca öyle başlarlarmış. Ay çıktığı burada yakılan bir ateşle Bursalılara duyurulurmuş. Bu nedenle buraya BAKACAK denmiş ve dörtyüz yıldır değişmemiş.
     Belvi denilen kayalıklardan güneşin batışını izlemek çok keyiflidir. Batıya doğru yüzünüzü dönün ve ufukla birleşen Apolyont gölü sedef gibi karşınızda parlar, batıdan güneş batışını seyrederken aynı zamanda doğudan çam ağaçları arasından ayın doğuşunu izlersiniz.
     Zirvenin tepesinden bakıldığında Batı Anadolu' nun büyük bir kesimi, girintili – çıkıntılı körfez ve koylar Marmara ve İmralı adaları birer nokta şeklinde karşınızdadır. Daha uzağa bakarsanız İstanbul' un silüetini görebilirsiniz.
     Zirvenin kuzeyinde Yedigöller bölgesi vardır.
     Dağın güneydoğu bölgesinde Çaylıdere ve Koğuludere gölleri, zirvenin kuzeyinde Kilimli göl, Aynalı göl, Karagöl bulunmaktadır.
     Güney yamaçlarda Soğukpınar – Değirmendere – Madendere ile dağın Kuzeyinde Gökdere – Kaplıkaya – Kırkpınar ve Balıklı dereleri vardır. Yüksekten ovaya doğru akan bu derelerde birçok çağlayanlar bulunmaktadır.
     Oteller bölgesi yanından Kaplıkaya deresi geçer.
     Zengin maden suları dağın Kalabak bölgesindedir.

     Uludağ' ı yazın görmeyenler Gerçek Uludağ'ı görmüş olamaz.
     Kışın Uludağ' ın ak ipekten örtüsü tüm güzellikleri saklar ve Nisanda karların erimesi ile birlikte, çimenler, 791 adet rengarenk çiçek (bunlardan 28 tanesi sadece Uludağ' da yetişir.), göller ve kelebekler ortaya çıkar.

     Geyikler, karacalar, tilkiler, çakallar, sansarlar, yaban domuzları, ayılar, ender bulunan sakallı akbabalar, yazın yılda sadece 1 hafta kendini gösteren apollon kelebekleri, Uludağ' a has bir tür olan mavi kelebekler, zirvelerde yaşayan yaban koyunları gibi hayvanlar Uludağ' ın kampçı, kayakçı, izci, dağcı, tatilci konaklarının dışındaki sakinleridir.